Czepki / czapki kucharskie

All filters

Please select active filters from the list below:

Każdy człowiek przynajmniej raz w życiu zjadł lub zamówił danie w food-trucku, restauracji czy barze szybkiej obsługi. Spora część osób miała też w swoim życiu chwile, gdy pracowała w gastronomii np. podczas wakacji. Z pewnością  więc wszyscy zdajemy sobie sprawę z faktu, że musi tam panować porządek, a zasady bezpieczeństwa i higieny stanowią podstawę, którą dodatkowo reguluje prawo. W takich miejscach czapka kucharska czy czepek kucharski znajdujące się na głowie pracownika nie robią żadnego wrażenia. Nikt bowiem nie chciałby znaleźć w zamówionej zupie włosa. Z tego względu Bogaro przedstawia bogatą ofertę, gdzie dostępne są czepki kuchenne oraz czepki gastronomiczne. Wśród licznych propozycji znajdują się modele dla pań i panów nie tylko w kolorze klasycznej bieli czy czerni, ale także wersje kolorowe.

Dlaczego kucharze mają wysokie czapki?

Historia wysokich czapek kuchennych jest głęboko zakorzeniona w tradycjach sięgającymi starożytnej Asyrii. W tamtych czasach, kucharze mogący pracować dla asyryjskich możnowładców mieli przywilej noszenia unikalnych nakryć głowy, które były bogato zdobione i przypominały korony królewskie. To nakrycie głowy podnosiło rangę kucharza, odróżniając go od innych pracowników oraz zapewniając bezpieczeństwo możnowładcom, którzy obawiali się otrucia będącego wówczas popularną metodą eliminowania wrogów.

Tradycja ta była kontynuowana przez wielkich kucharzy, jak Marie-Antoine Carême, który w XIX wieku nosił kapelusz o wysokości ok. 46 cm, solidnie wzmocniony tekturą, aby utrzymać formę. Carême wierzył, że wysokość nakrycia głowy oznacza staż oraz umiejętności i mimo iż obecnie nie jest to już tak istotny element, czapka kucharza nadal oznacza prestiż.

Jak uszyć czapkę kucharską, czyli o materiałach, które warto znać

Funkcjonalność i wygoda to podstawa, dzięki której czapka i czepek kuchenny są tak lubiane przez pracowników lokali gastronomicznych. Wiele osób zastanawia się, jak uszyć czapkę kucharza, by ten czuł się w niej komfortowo. Otóż musi ona pozwolić skórze oddychać lub zostać zrobiona z siatki zapobiegającej nadmiernemu poceniu się. Ważne również, by czapki oraz czepki kuchenne umożliwiały dopasowanie obwodu do wielkości głowy.

Podczas gdy wiele osób interesuje się tym, jak uszyć czapkę kucharską z materiału, warto zwrócić uwagę na aspekty związane z wyborem odpowiedniego surowca. Czapki kucharskie są zazwyczaj wykonane z bawełny lub papieru, co ma bezpośredni wpływ na ich funkcjonalność i komfort użytkowania.

Jak się nazywa czapka kucharska?

Czapka kucharska to nie tylko niezbędny element ubioru zapewniający higienę i komfort pracy, ale także symbol profesjonalizmu i tradycji kulinarnych. W kontekście nazewnictwa istnieje kilka określeń tego nakrycia głowy. Jak się nazywa czapka kucharza? W polskiej terminologii kucharskiej najczęściej spotykanymi nazwami są furażerka, budyniówka oraz toczek.

Czapka kucharska – gdzie kupić?

Poszukując idealnego czepka oraz czapki kucharskiej, nie warto inwestować w półśrodki. Jeśli chcesz, aby Twoje nakrycie głowo podkreślało profesjonalizm i było wygodne, sprawdź naszą ofertę. W Bogaro znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, by znakomicie się prezentować, zachowując przy tym bezpieczeństwo oraz higienę.